Claritine S

Zdravilo Claritine S je namenjeno odpravljanju alergijskih simptomov alergijskega rinitisa kot je npr. seneni nahod, kožne alergijske reakcije imenovane koprivnica ter alergije na sonce. Zdravilna učinkovina v tabletah Clarinite S je antihistaminik loratadin, ki zavira delovanaje histamina in tako deluje protialergijsko.

Ko pride do alergijske reakcije, se sproščajo različne snovi, ena izmed njih je tudi histamin zaradi katerega se pojavijo alergijski simptomi. V primeru senenega nahoda so te simptomi sledeči: kihanje, srbeče oči, solzenje oči, izcedek iz nosu. Histamin spada med amine, ima vlogo živčnega prenašalca, sodeluje pri lokalnem imunskem odzivu ter uravnava funkcije črevesja. V kolikor v telo zaide tuj patogen, se histamin odzove. Poveča prepustnost kapilar za snovi kot so bele krvničke, ki sodelujejo v obrambi pred patogeni. S tem pa izzove vnetje, ki ga opazimo kot alergijski simptom.

Histamin se nahaja tudi v mnogih živilih, torej ga lahko kar precej tudi zaužijemo s hrano. Na srečo imamo v črevesju encim, ki ga razgrajuje in preprečuje njegovo kopičenje v telesu. Nekaterim tega encima primanjkuje in pri teh se pogosto pojavi histaminska intoleranca, ki se kaže kot alergija na hrano a to ni. Znaki histaminske intolerance (skrajšano HIT) se pojavijo po zaužiti hrani, ki vsebuje veliko histamina. Pogosto se začne z glavobolom, lahko pa se pridružijo še otežkočeno dihanje, srbenje kože, potenje in spremembe v krvnem tlaku. Pri histaminski intoleranci pomaga dieta s katero se izogibamo hrani, ki vsebuje veliko histamina. Živila z veliko vsebnostjo histamina so naslednja: vino, pivo, žgane pijače, fregmentirana hrana kot sta kis in kislo zelje, sir, soja ter tofu, predelane mesnine, gobe, konzervirana hrana, kakav in posledično čokolada, suho sadje ter oreščki in semena.

Kakorkoli v zdravilu Claritine S je glavna učinkovina antihistaminik Loratadin, ki zavira delovanje histamina. Uporablja pa se ga za zdravljenje alergije na sonce, koprivnice ter senenega nahoda. Namenjen je osebam starejšim od 12 let, ki imajo nad 30kg. Za osebe mlajše od 12 let in s kilažo pod 30kg je na voljo zdravilo v obliki sirupa. V času nosečnosti in dojenja ga ni priporočljivo uporabljati, vsekakor pa se pogovorite z zdravnikom. Najpogostejši stranski učinki zdravila so zaspanost, glavobol, povečan apetit in težave s spanjem. Če opazite kakršenkoli stranski učinek se pogovorite z zdravnikom ali farmacevtom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *