Da bo delo v gozdu varno in gladko

Med sečnjo v gozdu sta poleg najpogosteje uporabljene motorne žage tudi bremenska verige, s katero požagana drevesa spnemo skupaj in jih naložimo na transportno sredstvo. Da pa slednje deluje brezhibno poskrbi motorno olje. Njegova glavna naloga je, da zmanjšuje obrabo gibljivih delov, hkrati pa čisti in preprečuje korozijo, izboljšuje tesnjenje in skrbi za odvajanje toplote.

Bremenske vrvi so namenjene za privezovanje, vlečenje in prenos bremen., kot končni element kateregakoli transportnega sredstva. Bremenske vrvi so izdelane iz jeklenih vrvi trdnostnega razreda 1770 N/mm2. Konce vrvi se zaščiti z aluminijastimi tuljkami, tako da so žice zalite in ne poškodovane. Hkrati tak stik onemogoča razvezovanje, ter poseldične poškodbe vrvi. Priveznice imajo lahko kot dodatno opremo kavlje, obroče ali pa prehodne člene. Pri izbiri priveznic je nujno potrebno upoštevati normative za varstvo pri delu. Izberite take priveznice, ki bodo ustrezale delovni obremenitvi , saj si s tem izboljšate svojo lastno varnost.

Poskribte tudi da se vrvi mehansko ne poškodujejo. Zato na delih kjer bo prišlo do pregiba uporabite ščitnike za vrv ali pa mehko podlogo (krpo). Pazite da se vrvi v bližini spoja ne prepogibajo, vozlajo ali razvijajo. V nasprotnem primeru takoj prekinite z delom in postavite vrvi v želeno pozicijo.

Vsa transportna sredstva uporabljajo motorna olja, saj si z njimi omogočijo zaščito ter tudi manjšo porabo goriva. Motorna olja so pridobljena na osnovi nafte in iz nenaftnih sinteziranih kemičnih spojin. Vsa motorna olja imajo tudi svoj viskoznost. Le ta je je bila določena preko združenja avtomobilskih inženirjev, kjer so olja razvrščena glede na njihove značilnosti – viskoznost. Sortirana je od nizke (0) do visoke (60). Z oznako W je olje določeno kot zimsko. Kinematična viskoznost je določen aglede na to, koliko olja je potrebnega da priteče skozi določeno odprtino pri standardni temperaturi. Dlje časa kot traja, večja je viskoznost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *