Dobri pisarniški stoli razbremenijo hrbtenico in mišice – pa je to dobro?

Zaposlena sem v računovodskem podjetju in celoten delavnik preživim za računalnikom, kar pomeni, da sem ob koncu delavnega dne utrujena od sedenja. Običajno me boli križ, kadar veliko tipkam, pa me bolijo predvsem komolci. Tudi sodelavke imajo pogosto bolečine in pravijo, da so krivi predvsem slabi pisarniški stoli, zato direktorja že lep čas nagovarjamo, da bi kupil nove. Takšne, ki bi bili bolj udobni.

Sama se v prostem času veliko ukvarjam s športom in ko sem nazadnje o svojih bolečinah v križu govorila s strokovnjakom na fitnesu, mi je ta dejal, da pisarniški stoli zagotovo vplivajo na bolečine, a ne tako, kot bi si predstavljali. Prav, da za bolečine in slabo počutje sploh niso glavni krivec pisarniški stoli, temveč predvsem to, da smo pri delu za računalnikom v nenaravni drži, ki je prisiljena, da premalokrat vstanemo in se pretegnemo. Rekel je, da tudi novi pisarniški stoli ne bodo pomagali, bo pa odlično, če bomo s sodelavkami kdaj vstale in naredile nekaj vaj za raztezanje ali nekaj jogijskih vaj.

Ampak udobni pisarniški stoli bi stvar zagotovo izboljšali, kajne? Zagotovil mi je, da ni tako. Bolj kot so pisarniški stoli udobni, bolj smo v njih leni. Če stol spominja na fotelj, se vanj udobno uleknemo, vse delo mišic pa opravita naslonjalo in oblazinjenje, torej si dejansko delamo škodo. Da bi se počutili bolje, je treba lenarjenje mišic, ki skrbijo za stabilizacijo trupa, preprečiti. Do tega pa ne vodijo udobnejši pisarniški stoli, temveč kvečjemu slabši. Takšni, ki od našega telesa zahtevajo, da podpira samo sebe. In ja, po njegovem mnenju bi bilo tudi v pisarni najbolje sedeti na primerno veliki aerobni žogi – tako ne bi mogli nikoli zanemariti pravilne telesne drže in bi nas hrbtenica bolela precej manj.
Prav, seveda mu verjamem, ampak s sodelavkami tega ne bom delila, z direktorjem pa še manj. Da ne bi novi pisarniški stoli nazadnje odpadli zaradi mene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *