DRUŽINSKA TERAPIJA, duševne motnje, shizofrenija, marihuana

V okviru družinske terapije sem pričela z obravnavo družine, katere družinski član, 20-letni sin je bil zaradi  halucinacij in blodenj hospitaliziran na oddelku psihiatrične klinike. Zaradi njegovih prepričanj, da ga zasledujejo, da zadaj stoji organizirana mreža, ki mu celo preko časopisov in radijskih postaj pošilja sporočila, je dobil diagnozo paranoidna shizofrenija. Sinova diagnoza in pa nasvet zdravnikov  je starša prepričal, da bi bila družinska terapija lahko zelo uspešna podpora družini pri soočanju s sinovo hudo duševno motnjo in uspešna podpora pri sinovem zdravljenju. Starša stika s sinom skorajda nista imela več, pa kot smo ugotavljali med terapevtskim procesom, pristnega stika nikoli zares niti niso imeli. Sin se je že od nekdaj v družini počutil zelo osamljeno, saj kot je povedal nekih družinskih pogovorov, kjer bi se pogovarjali kako se kdo počuti, kako jim je, kakšne so njihove želje, plani ni bilo. Oče je, ko je bil še majhen njemu in njegovi mlajši sestrici zelo ukazovalno povedal kaj mora kdo storiti, narejeno pa je, pa če sta se še tako trudila vedno skritiziral ali pa vsaj ni bilo narejeno dovolj dobro.

Kasneje ni več toliko govoril kaj morata storiti ampak je od njiju že kar pričakoval, da bosta vedela kaj je njuno delo in predvsem, da bosta venomer nekje na dosegu roke, da ju lahko pokliče in bosta skočila in naredila tisto kar si bo on tisti hip zamislil. Če ju ni bilo ju je priklical s kričanjem, ju nadrl, povedal kako nesposobna sta, da iz njiju nikoli ne bo nič… Vsa prestrašena in tesnobna sta sčasoma le še izpolnjevala njegovo voljo, časa za njiju, za njune želje pa ni bilo več. Kje je bila ob tem mama vprašam? Mama se je na začetku zveze še trudila možu povedati, ko se kdaj v čem z možem ni strinjala, vendar je bila tudi ona deležna vsakršnih kritik in neznosnega kričanja, bila z njegove strani označena kot nesposobna, da nič ne ve in nič ne zna, da je klonila pritisku in kot je rekla, v zvezi ostajala le zaradi otrok – prava žrtveniška mama. Šele na terapiji se je zavedla, da sta vsa čutenja, ki jih je v zvezi potlačila, nosila njuna otroka. Sin je izhod od teh nevzdržnih razmer poiskal v družbi, ki je kadila marihuano. Končno družba, ki ga je sprejela, ga ni obsojala, kjer je lahko pripadal. Zlorabljal je vedno večje količine marihuane, ki mu je začela nuditi občutke tolažbe, varnosti, brezbrižnosti, ki je sicer ni poznal. Ob odtujenosti v družini nihče sploh ni opazil, da je bil sin vedno večje dele dneva omamljen. Na terapiji je oče uvidel, kam je družino pripeljalo njegovo ukazovanje in vzvišenost, počasi je začel iskati sebe kot majhnega otroka, ki je rastel pod podobno taktirko svoje mame…tudi on je končno našel nekoga (terapevta), ki je zmogel slišati in razumeti kaj je doživljal ta majhen fantek.

Družina je tu dobila novo možnost, da na novo postavi svoje temelje, saj so se ji ti, na katerih je slonela do sedaj zrušili prav do temeljev. Mama je pričela spoznavati, da je njen glas in ona sama pomembna, začela je poslušati in slediti svoji intuiciji, oba starša sta se soočila z veliko vrzeljo v njunem odnosu, ki jo bosta morala zapolniti ali pa jima morda tudi ne bo uspelo, je pa zelo pomembno, da sta prišla do spoznanja, da sta in bosta vedno starša svojih otrok in sta preko stika s samima seboj pričela ustvarjati nov stik z otrokoma ter drug z drugim in s tem sinu omogočila osnovni pogoj, da bo njegovo zdravljenje lahko uspešno. Želela bi še povedati, da nekatere najnovejše nevroznanstvene raziskave že preučujejo povezavo med kajenjem marihuane in izbruhom duševnih motenj kot je npr. shizofrenija. Zaenkrat raziskav, ki bi neposredno povezavo potrdile še ni, kaže pa na to, da ko se  nekaj dejavnikov tveganja nakopiči, kot npr. genska šibkost, neustrezni odnos s primarnimi skrbniki, neustrezno okolje in še marihuana, da je večja verjetnost za izbruh bolezni ali pa je vsaj prognoza zdravljenja slabša. Darinka Kavčič, zakonska in družinska terapevtka relacijskega družinskega modela, Pogled vase, terapevtski center za posameznika, družino in par (www.pogled-vase.si).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *