Inštrukcije matematike, inštrukcije fizike, inštrukcije jezikov …

Sem mama gimnazijke, ki dosega večinoma štirice, vendar se kljub temu ne smatra za eno od boljših učencev v razredu – in da bi to dosegla, se včasih uči ure in ure, da jo moram nazadnje spoditi od knjig in dejansko nagnati ven na sprehod ali na kavo s prijateljico. Povprašala sem jo, zakaj je konkurenca v njihovem razredu tako velika, in zaupala mi je, da dejansko zato, ker se že v drugem letniku vsi ukvarjajo s tem, da bi postali zlati maturantje, bili sprejeti na medicino in podobno. Zato imajo tudi vsi inštrukcije matematike, inštrukcije fizike, kemije, nemščine in podobno.

Priznati moram, da mi tolikšna usmerjenost v učni uspeh ni ravno pri srcu – lepo je sicer, če so otroci uspešni, a ne za vsako ceno. Le kaj hčerinim sošolkam koristijo inštrukcije matematike ter inštrukcije fizike, ko pa nimajo nič od mladosti? In ne razumite me napačno: ne gre za dijake, ki bi imeli slab uspeh, temveč dejansko tiste, ki jim inštrukcije matematike, inštrukcije fizike, jezikov in drugih predmetov zagotavljajo, da nikoli ne dobijo manj kot petico.

da bi bila stvar še bolj absurda, mi je hči povedala, da ima inštrukcije matematike ter inštrukcije fizike celo sošolec iz paralelke, ki hodi iz obeh predmetov na državna tekmovanja in tam vedno prejme zlato priznanje. Zakaj? Zato, da mu morda ne bi kdaj spodletelo. Ker hoče biti najboljši. In zato ima za inštrukcije fizike in matematike inštruktorja z doktorskim nazivom. In ja, seveda je sam s svojim znanjem nato na voljo drugim, saj je tutor za oba predmeta. Kar pomeni, da dejansko nato v obliki pomoči sošolcem sam nudi (brezplačne) inštrukcije matematike in fizike!
Gotovo gre za narobe svet ali pa vsaj za popolnoma zgrešen šolski sistem. Ne morem si pomagati, da nebi hčeri dejala, da so zame tudi štirice povsem v redu in da ji zagotovo ne mislim najemati inštrukcije matematike ali fizike in jo še bolj spodbujati k učenju. Naj ima raje prijetno mladost!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *