Izdelava spletnih strani WordPress

Ko govorimo o spletnih straneh in WordPressu, govorimo o najbolj razširjeni platformi za izdelavo spletnih strani. Izdelava spletnih strani in WordPress gresta z roko v roki, to je jasno vsakemu, ki se je vsaj poskušal lotiti izdelave strani kot tudi spletne trgovine.

Zgodovina WordPressa se je začela pisati maja leta 2003, ko je izšla prva beta različica v 0.7. Sprva je bil WordPress platforma za bloge, ki pa se je hitro razvila v največjo platformo tudi za izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin. V času pisanja tega članka smo v pričakovanju že različice 5.0, WordPress pa poganja že 60 milijonov strani po vsem svetu, kar ga uvršča med najbolj popularne urejevalnike vsebine na trgu. K temu najbrž pripomore tudi dejstvo, da je platforma povsem odprta in še bolj to, da je brezplačna.

Izdelava spletnih strani WordPress bazira na PHP-ju in MySQL bazah. Vse kar potrebujete je domena in spletno gostovanje. Skoraj vsi ponudniki gostovanj v zadnjem času ponujajo tudi možnosti namestitve WordPressa preko aplikacije, kar pomeni, da boste z nekaj kliki lahko imeli platformo za izdelavo svoje strani nameščeno v nekaj minutah. Tako se vam ne bo potrebno ukvarjati s FTP strežniki in povezovanjem nameščenega WordPressa z bazo.

Ko je enkrat zadeva nameščena se je treba lotiti izdelave spletne strani. Tukaj se nam odpre nešteto možnosti. Najpopularnejša je ta, da kupimo neko temo, ki jo nato prilagodimo svojim potrebam. Torej zamenjamo slike, podatke kot so telefon, e-mail ter vnesemo svojo vsebino. Način je primeren za nezahtevne uporabnike, ki so hitro zadovoljni s tem kar vidijo.

WordPress teme lahko dobimo na nešteto mestih po spletu tudi znotraj platforme same. Obstaja precej brezplačnih različic, a z nekaj zahtevami se boste kmalu znašli na plačilnih pogojih. Povprečna cena teme je okoli 50 eur, kar je še vedno astronomsko nižje, kolikor bi za izdelavo spletne strani odšteli pred 10 leti.

Morda še bolj pomembno kot izbira teme je ponudba vtičnikov v WordPressu. Vtičniki ali kot jim platforma za izdelavo sama pravi »gradniki« so pomemben del nadgradnje spletne strani. Vtičniki nam včasih omogočajo lažje delo, še večkrat pa nadgradijo spletno stran, ali pa bolje rečeno dodajo dodano vrednost, kot so na primer galerije, slideshowi, kontaktni obrazci, kalkulatorji, … Ponudba je res izjemna in veliko vtičnikov je tudi brezplačnih.

 

Izdelava spletnih strani in WordPress sta torej dva pojma mimo katerih gre težko, če si želite izdelati spletno stran sami. Če izdelavo spletne strani zaupate strokovnjakom pa bo tako ali tako najverjetneje izdelava v WordPressu.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *