Kaj je kolagen in zakaj se uporablja?

Kaj je kolagen, zagotovo ve vedno več ljudi, saj ta postaja vedno bolj znan in tudi priljubljen kot prehransko dopolnilo oziroma dodatek. Marsikdo ga tudi vsakodnevno uporablja in je pri tem več kot navdušen nad njegovimi učinki in rezultati, ki jih ta naravna beljakovina doseže pri izboljšanju videza kože. Z njeno pomočjo je namreč možno v dokaj hitrem času doseči manj vidne gube na koži, ki postane bolj napeta in sijoča, s tem pa tudi bolj mladostnega videza. Vendar pa to ni njen edini pozitivni učinek – več o tem, za kakšno snov gre in za kaj vse se jo lahko uporablja, pa si lahko preberete v članku.

Kaj je kolagen?

Kaj je kolagen, kakšna je njegova funkcija v našem telesu oziroma zakaj se ta snov sploh uporablja? Gre za naravno beljakovino, ki je prisotna v telesu vsakega od nas, vendar pa ne pri vseh v enakih količinah (kar je predvsem odvisno od starosti).

Za naše telo in različne dele telesa oziroma organe je ta naravna beljakovina zelo pomembna, med drugim pa je njena funkcija tudi ta, da koži daje strukturo. Otroci in mladostniki, pa tudi mlajši odrasli imajo običajno v telesu zadostne količine te naravne beljakovine, kasneje v življenju pa se tvori vedno bolj počasi, zato tudi njena količina začne upadati. Takrat je pametno začeti kolagen uživati v obliki prehranskega dodatka.

Ne le za kožo

Čeprav kolagen največkrat povezujemo z mladostnim videzom kože, pa ta ni edini del telesa, na katerega lahko pomanjkanje te beljakovine slabo vpliva. Njeno pomanjkanje namreč vpliva tudi na krhkost naših las, na to, da ti bolj izpadajo ali počasneje rastejo. Poleg tega pa imamo zaradi pomanjkanja te naravne beljakovine lahko tudi bolj krhke in s tem lomljive nohte. To pomeni, da ta naravna beljakovina pomembno ne vpliva le na videz naše kože, ampak tudi na druge dele telesa. Uporablja se torej zato, da ne le kožo, ampak celo telo naredimo bolj mladostno in vitalno.