Kaj so krčne žile?

Krčne žile so težava spodnjih okončin oziroma nog. Pojavijo se lahko zaradi kombinacije različnih vzrokov, zaradi katerih pride do razširitve podkožnih ven, različnih motenj venskega obtoka in povišanega tlaka v nogah. Poleg tega, da niso lepe in da kvarijo izgled nog, povzročajo tudi kup težav, zaradi česar jih je smiselno odstraniti. Nekateri se zato odločajo celo že preventivno, preden resne težave sploh nastanejo.

Kakšne težave povzročajo krčne žile?

Med drugim lahko krčne žile povzročijo nenehni občutek »težkih nog«, kar je zelo neprijetno. Poleg tega pa se zaradi njih lahko pojavijo tudi blagi ali močni krči v mečih, otekline v področju gležnjev, ki bolijo in srbijo, pa tudi vnetje ali celo razjede, ki zahtevajo dolgotrajno zdravljenje. Povzročajo lahko tudi obarvanje kože, ki postane temnejša oziroma rjava.

Občutku napetosti, srbenju, otekanju, bolečini, pekočim nogam in razjedam oziroma ranam se lahko izognete z različnimi preventivnimi ukrepi, ustreznim gibanjem in vajami, s kompresijskimi nogavicami oziroma povijanjem nog. Prav tako pa se lahko odločite za jemanje ustreznih zdravil, ki vam pomagajo odpraviti težave oziroma izboljšati stanje. Pri tem je zelo učinkovita tudi operacija, ki se lahko izvede preventivno, iz estetskih razlogov ali tudi ob resnejših težavah ter zato, da te še bolj ne napredujejo.

Kako poteka zdravljenje in kaj lahko naredite sami?

Zdravljenje krčnih žil lahko poteka na različne načine, odvisno od vrste težav in tega, kako moteče ali boleče so, zato je treba pred začetkom zdravljenja nujno opraviti podroben preventivni pregled, na katerem specialist pregleda noge. S pomočjo podrobnega pregleda ugotovi, kako resne so vaše težave in kako bi jih lahko odpravili na najbolj ustrezen način. Sploh ni nujno, da bo pri tem potrebna operacija.

Do neke mere namreč lahko težave premagate tudi že sami. Za to obstaja vrsta preventivnih ukrepov, ki se jih splača držati, če imate prednike ali sorodnike, ki imajo krčne žile, saj so te v veliki meri dedne. V tem primeru se vam splača izogibati dolgotrajnega sedečega ali stoječega dela, paziti na to, da redno skrbite za prekrvavitev, da se dovolj gibate in izvajate posebne vaje ter da se izogibate tesnim nogavicam in toploti, saj ta ne vpliva najbolje na žile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *