Kako izbrati ležalnik za našega otroka?

cam-giocamLežalnik za otroka je za marsikaterega starša nepogrešljiv pripomoček v prvih mesecih otrokovega življenja. Nekateri otroci namreč že zelo hitro pokažejo zanimanje za okolico okoli sebe.

Otroci v tem obdobju tudi v domačen prostoru preživijo veliko časa v košari vozička, kjer ne vidijo ničesar, včasih tudi staršev ne, če le ti niso v neposredni bližini. Košara je kot vsi dobro vemo zaprt prostor, kjer otrok nima neposrednega stika z okolico. Zaradi vsega tega nekateri otroci postanejo razdražljivi. Seveda pa so tudi izjeme in nekaterim ležanje v košari tudi ustreza.

V primerih, ko so naši otroci “željni” spoznavanja okolice je lahko ležalnik odlična izbira.

Večina ležalnikov ima nastavljiv naslon, kar pomeni, da je otrok lahko v ležalniku tudi v ležečem položaju v katerem potem opazuje okolico okoli sebe. Prav tako je ležalnik zelo priročen, ko morajo starši urediti nujne zadeve ali kaj postoriti po stanovanju. V tem primeru lahko otrok opazuje starše in se ne počuti osamljenega. Večina teh ležalnikov ima tudi igralni lok z visečimi igrali, ki lahko še dodatno animirajo otroka.

Ko je otrok malce starejši enostavno nastavite naslon ležalnika v višji položaj. Nekateri starši pri malce starejših otrocih dvignejo naslon hrbtišča in ležalnik uporabijo tudi za hranjenje.

Večina ležalnikov je za otroka zelo udobnih in varnih. Vsi imajo varnostne pasove s katerimi lahko dodatno zavarujemo otroka. Poleg tega lahko ležalnik prenašamo med prostori in otrok je lahko tako vedno z vami. Vendar imajo samo nekateri možnost prenašanja z otrokom v njem, zato pazite, da imate ustrezen ležalnik za otroka, da vam otrok slučajno ne pade iz njega.

Dodatna funkcija ležalnika je lahko guganje. Zibanje je za večino otrok zelo sproščujoče in tako za večino otrok tudi način za uspavanje.

Na trgu je dandanes ogromno ležalnikov, nekateri so osnovni, najboljši samodejni pa so opremljeni z daljinskim upravljalnikom, časovnikom, svetlobnimi in zvočnimi efekti in podobno.  Največkrat lahko nastavite tudi različne hitrost zibanja ter čas zibanja. Nekateri imajo tudi glasbene melodije, najboljši pa tudi že priključek za MP3. Na trgu se v zadnjem času pojavljajo tudi gugalniki z mehanskim mehanizmom, kjer vlogo zibanja prevzeme vztrajnost brez pomoči električne energije.

V modi pa so ležalniki v kombinaciji s stolčkom za hranjenje. V tem primeru starši sprva uporabijo stolček kot ležalnik, kasneje pa kot stolček za hranjenje. Ta rešitev je tudi najbolj ekonomična in tudi najbolj udobna za starše, saj je otrok tudi ko leži v višjem položaju.

Ležalnik za otroka naj bi se uporabljal do nekje cca 6 meseca starosti, kajti po tej starosti se večina otrok prične dvigovati in ležalnik ne zagotavlja več ene izmed svojih poglavitnih funkcij, stabilnosti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *