Menopavza in porušeno hormonsko ravnovesje

Menopavza močno spremeni hormonsko ravnovesje v telesu oziroma ga do neke mere celo poruši. Iz tega izvira tudi ogromno težav, ki so povezane z njo – od utrujenosti in pomanjkanja energije do glavobolov in pretiranega potenja. Prav tako pa so s hormoni povezana tudi razpoloženjska nihanja. Zaradi tega je za lajšanje teh težav bistvenega pomena predvsem to, da skušamo svoje hormone čim bolj spraviti v red oziroma poskrbeti za hormonsko ravnovesje.

Kako poskrbeti za hormonsko ravnovesje?

Hormonsko ravnovesje je odvisno od številnih dejavnikov, zato takrat, ko se poruši, žal ne obstaja nekaj, s čimer bi ga lahko v trenutku spet uravnotežili in popravili, ampak je za to treba narediti marsikaj. Vendar se za to zelo splača potruditi, saj se na tak način stanje lahko močno izboljša. Če vam menopavza povzroča takšne ali drugačne težave, se za to, da jih ublažite gotovo splača potruditi. Pri tem vam lahko pomagajo:

  • dovolj počitka,
  • neobremenjevanje s stresom,
  • masaža in druge sprostitvene tehnike,
  • zeliščni čaji,
  • prehranski dodatki,
  • vitamini,
  • prehrana z dovolj beljakovinami,
  • pitje vsaj dveh ali treh litrov vode dnevno,
  • skrb za rekreacijo.

S katerimi vitamini in prehranskimi dodatki si pomagati?

Menopavza pri ženskah

Že tradicionalno se menopavza lajša z različnimi zelišči, danes pa vemo, da si lahko pri njej in težavah, povezanih z njo, pomagamo tudi z vitamini in različnimi drugimi prehranskimi dodatki. Obstaja kar nekaj takšnih dodatkov, ki lahko olajšajo težave. Med drugim je to na primer B kompleks, kombinacija vitaminov B, ki ima velik vpliv tako na živčevje kot na hormonsko ravnovesje, z njegovo pomočjo pa boste lažje premagali tudi utrujenost. Če k temu dodate še D vitamin, boste poskrbeli tudi za več energije in bolj odporen imunski sistem, hkrati pa lahko z njim preprečite tudi težave z osteoporozo, ki se pri večini žensk navadno začnejo prav v tem obdobju.

Poleg tega pa obstajajo tudi nekateri drugi dodatki, s katerimi si lahko pomagate. Kateri bi bili najbolj primerni za vas, je odvisno od tega, s kakšnimi težavami se soočate, saj menopavza pri vsaki ženski poteka nekoliko drugače. Vsekakor pa je pri izbiri takšnih dodatkov nujno pred nakupom preveriti, kaj vsebujejo ter kupiti takšne, ki so čim bolj naravni, saj svojega telesa v tem občutljivem obdobju nikakor nočete še dodatno obremeniti.