Naprave, ki ogrevajo in hladijo brez hrupa

Da nam je pozimi prijetno toplo in poleti hladno, je za nas že skoraj samoumevno, saj smo se ob tako visoki tehnologiji glede tega že kar malce razvadili. Za hlajenje prostorov so danes še vedno zelo popularne stenske klimatske naprave. Za ogrevanje prostorov pa se v zadnjem času pojavlja vse več načinov, med njimi najdemo tudi toplotne črpalke, katere bomo potem v nadaljevanju na kratko tudi predstavili. Za oba načina, ki sta zmožna tako ogrevati kot hladiti prostor, velja, da sta pri svojem delovanju zelo tiha, skorajda neopazna.

Kot smo že omenili, se s časom odkriva vse več načinov kako čimbolj učinkovito, poceni ter s čim manjšimi izpusti ogrevati naše prostore. Vse te naštete lastnosti dobro prezentira toplotna črpalka. Poznamo 3 vrste toplotnih črpalk, saj ima vsaka od njih drugačen vir črpanja toplote. Tako poznamo toplotne črpalke, ki delujejo na način: voda/voda, zrak/voda in zemlja/voda. Vsaka od njih ima svoje prednosti. Katero izberete, je odvisno le od tega, kateri način vam bolj ustreza. Toplotna črpalka zrak/voda je daleč najbolj enostavna za njeno montažo, saj praktično ne potrebuje velikih ali pa sploh nobenih gradbenih posegov. Pri ostalih dveh pa je pri njeni postavitvi potrebnih nekaj posegov v zemljo. Čeprav je prvotna investicija dražja od ostalih klasičnih načinov ogrevanja, pa se skozi čas le-ta kaj hitro povrne zaradi njenih nizkih stroškov. Sam nakup pa si lahko olajšamo tudi s subvencijo.

Za hlajenje naših prostorov lahko prav tako uporabimo toplotne črpalke, vendar pa so klimatske naprave pri tem dosti bolj učinkovite. Namreč s klimatsko napravo lahko za razliko od toplotnih črpalk prostore dosti bolj ohladimo, kar si to zaželimo. Toplotne črpalke pa so pri tem omejene na temperaturo iz koder se ta črpa. Od vseh klimatskih naprav so še danes najbolj v uporabi stenske, saj so zelo preproste za montiranje, servisiranje, prav tako pa tudi zelo dobro razporejajo zrak po prostoru.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *