Peskolov kot del sistema za odvodnjavanje

Vsak sistem za odvodnjavanje je sestavljen iz različnih elementov, med katerimi so kanalete, jaški in podobno, ki skrbijo za to, da meteorna voda lahko varno in učinkovito odteče ter na izbranem mestu nato tudi ponikne v tla tam, kjer ne povzroča nobene škode. Med elemente sistema za odvodnjavanje meteorne vode pa spada tudi peskolov, ki skrbi za to, da sistem za odvodnjavanje padavinske vode vedno nemoteno deluje in se ne zamaši. Pri tem lahko izbirate med različnimi modeli, ki se razlikujejo glede na svoje značilnosti, zato nikakor ni vseeno, katerega med njimi izberete.

Filtriranje različnih delcev

Peskolov je vrsta jaška, ki skrbi za filtriranje različnih trdih oziroma grobih delcev, ki se pogosto znajdejo v odpadni ali meteorni vodi. To so lahko večji ali manjši kamenčki, pesek, listje, drobne vejice, ostanki trave, pa tudi različne smeti, zemlja in še marsikaj drugega. Poskrbel bo, da se sistem za odvodnjavanje ne bo po nepotrebnem zamašil, ampak bo meteorna voda lahko vedno nemoteno odtekla. Tako bo odvodnjavanje veliko bolj učinkovito in zanesljivo.

Kakšen peskolov izbrati?

To, kakšen peskolov bi bil najbolj primeren za vaš sistem za odvodnjavanje meteorne vode je v prvi vrsti odvisno od tega, za kakšen sistem sploh gre. Treba je premisliti, kakšne so sploh zahteve določene površine, kamor je vgrajen, predvsem pa je pomembno tudi to, kakšni elementi sistema so sploh kompatibilni z določenim sistemom – torej, kakšne nastavke ima določen model in s katerimi kanaletami in drugimi elementi ga je mogoče kombinirati.

Pri tem se lahko odločate med številnimi modeli, ki se med seboj razlikujejo glede na obremenitveni razred, dimenzije, maso in material, iz katerega so narejeni. Pri tem je treba biti pozoren tudi na material pokrova oziroma rešetke ter seveda tudi vse ostale značilnosti. Vsekakor je najbolje, če vam pri načrtovanju sistema za odvodnjavanje in izbiri elementov zanj pomaga strokovnjak, ki se spozna na to področje in vam bo znal izračunati, kako zmogljiv sistem sploh potrebujete glede na vaše potrebe.