Prenosni računalnik ponuja veliko možnosti

Kaj je razlika med prenosnim in stacionarnim računalnikom
Kadar je govora o računalnikih, je vse večkrat omenjen prenosni računalnik. Razlika med stacionarnim in prenosnim je predvsem v tem, da lahko prvega prenašamo naokoli, slednji pa bo fiksno oziroma statično postavljen na neki mizi v pisarni ali doma. Prenosni računalnik ima vse komponente spravljene v enem kosu. Ekran je povezan in pritrjen na ohišje in hkrati služi kot pokrov računalnika. Ko se ga poklopi in zapre, postane velikosti manjše torbe in se ga lahko enostavno prenaša. Še najbolj primerno je, da se ga prenaša v posebni zaščitni torbi ali nahrbtniku, ki se jih lahko kupi v računalniških trgovinah ali kjerkoli drugod. Prednost teh torb je, da lahko vanje spravite tako računalnik, kot tudi dodatke zanj, kot so USB ključ, miška, napajalnik, zraven pa še kak blok za zapiske, kemični svinčnik in podobno. Hkrati službi torba kot zaščita pred rahlim dežjem, celo kakim manjšim udarcem in podobno. Zato je te torbice res pametno kupiti.

Hlajenje je zelo pomembno, prav tako kvalitetni materiali

Ko kupujete prenosni računalnik je pametno kupiti tudi ventilator. Ta je lociran pod posebnim podstavkov, ki ga položite na mizo, nekateri pa so celo prilagojeni za držanje v naročju. Vaš prenosnik se potem samo postavi nanj in že vam ga dodatno hladi, malce ga tudi umakne od mize, da se že tako manj pregreva in še lahko pridobite kakšen dodaten USB izhod – nekateri podstavki so narejeni namreč tako, da vam 1 USB priklop spremeni v več, deluje torej kot razdelilec.
Prenosni računalnik ima malce nižje kot je tipkovnica, tudi tako imenovano sledilno ploščico. Ta nadomešča miško. Ima levi in desni gumb, po njej pa se lahko premikate s prstom in po zaslonu se bo gibal miških kazalec. Vse ostale naprave so v prenosnem računalniku dobro skrite v ohišje. Nekatera ohišja so res kvalitetno narejena in celo iz magnezijevih zlitin. Takšna se zlepa ne poškodujejo in tudi komponente skrite v računalniku so na varnem. Žal so ta ohišja običajno na razpolago za poslovne modele, ki pa so precej dražji, seveda pa tudi bolj trpežni.
Če kupujete prenosni računalnik (http://anni.si/racunalnistvo/prenosni-racunalniki/) se najprej odločite kakšen bo njegov osnovni namen. Če gre za delo z grafiko, potrebujete močan procesor, veliko delovnega spomina in zmogljivo grafično kartico. Ker se bo ob tovrstnem delu računalnik zelo pregreval, si morate zanj že vnaprej omisliti kvalitetno hlajenje. Ob pregrevanju se računalnik lahko samodejno ustavi, kar lahko povzroči težave z vašim operacijskim sistemom. Večkratno nepričakovano ugašanje ga namreč lahko res poškoduje datoteke in nastavitve operacijskega sistema in morda se bodo počasi pričele pojavljati težave. Hkrati napravam, ki se pregrevajo, korenito krajšate življenjsko dobo.

In še nekaj o zmogljivosti

Na drugi strani ne potrebujete zelo zmogljivega računalnika, če boste nanj denimo samo pisali besedila, morda na njem gledali filme, poslušali glasbo in urejali fotografije. V tem primeru je lahko prenosni računalnik manj zmogljiv, bolj pa vam bo koristil večji ekran. Seveda potem pride do izraza vprašanje ali ga ne bo težje prenašati naokoli, če bo računalnik imel večji ekran. Morda je tudi smiselno, sploh če denimo besedila pišete vedno na istem mestu, da imate potem v ta namen postavljeno neko pisalno mizo, tam velik računalniški monitor, miško ter kvalitetno tipkovnico in kadar želite to delo opravljati, prenosnik preprosto priključite v ta kotiček. Možnosti je torej zelo veliko, na vas pa je, da pred nakupom dobro premislite in se posvetujete še z drugimi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *