Prireditveni oder je osnova za vsak spektakel

Ne glede na to, kakšno prireditev organizirate, je potreben prireditveni oder, ki omogoča, da so nastopajoči bolj opazni, prav tako pa tudi praktično ločeni od občinstva. Če boste prireditev organizirali v gledališču, s tem ni težav, kadar se organizira v športni dvorani ali na prostem, pa je nujen premični prireditveni oder oziroma dovolj velik in primerno postavljen podest, ki bo dovolj velik za vse nastopajoče. Tega lahko naročite pri različnih ponudnikih, le nekaj pa je pri nas takšnih, ki lahko zagotovijo tudi prireditvene odre večjih dimenzij, poleg tega pa tudi vse ostalo, kar je potrebno za dobro postavitev – na primer scensko oziroma odrsko mehaniko, zavese in podobno.
V primeru, da bo prireditev potekala v dvorani, kjer je osnovni oder že na voljo, pa se lahko kljub temu pojavi potreba, da se obstoječi prireditveni oder nadgradi in je tako lahko sama scenografija precej bolj razgibana. S pomočjo stopnic, podestov in podobno lahko na osnovnem odru ustvarite več nivojev in tako dobro opazno razporedite več nastopajočih – ustvarite na primer prostor za zbor ali ansambel, poseben prostor za napovedovalca …
Kadar najemate prireditveni oder, je pomembno, da se hkrati poskrbi tudi za kakovostno in varno montažo, za katero morajo poskrbeti dobro usposobljeni scenski mojstri.
Če želite, da bi bila vaša prireditev resnično spektakularna, vam priporočamo, da se oder načrtuje zadosti v naprej, saj boste le tako lahko postavili vse, kar želite, ter pravočasno naredili tudi vaje z nastopajočimi, z osvetljavo, vso scenografijo in rekviziti, prav tako pa pravočasno nastavili tudi primerno ozvočenje. Da prireditveni oder učinkuje, je namreč potrebno poskrbeti za popolno ujemanje vseh elementov prireditve oziroma predstave. Še zlasti takrat, kadar se prireditev odvija na prostem, pa je treba misliti tudi na dejavnike okolja, na primer zaščito pred dežjem in soncem.
Če vas običajni oder ne zadovolji, lahko scenograf v sodelovanju s ponudnikom prireditvenih odrov poskrbi tudi za marsikaj posebnega. Prireditveni oder lahko popestrijo video projekcije, naprave za dež, sneg in meglo, scenografija se lahko med samo prireditvijo učinkovito spreminja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *