Stojala za kolesa so redkost

Opozorila zdravstvenih delavcev, da bi se moralo prebivalstvo več gibati, so vse pogostejša. V skrbi za javno zdravje se organizirajo različne gibalne in športne aktivnosti, s pomočjo katerih naj bi ljudi spodbudili k telesni aktivnosti, na ta način pa dosegli zmanjšanje različnih kroničnih bolezni pri odraslih in tudi pri otrocih. Ena tej akcij je tudi teden mobilnosti, ko naj bi pozabili na avtomobile in se v šolo ter v službo odpravili peš ali s kolesom. Vse lepo in prav, ampak kolesarji hitro povedo, da ni tako enostavno. Ne le, da marsikje niso urejene kolesarske poti, temveč so v slovenskih mestih in krajih zelo redka tudi stojala za kolesa, ki bi zagotovila bolj praktično uporabo koles.

Kje vse potrebujemo stojala za kolesa?

Večinoma se stojala za kolesa nahajajo pred nekaterimi javnimi ustanovami, na primer šolami, pa tudi tam ne vedno. Če se pripelje kolesar do upravne enote, do pošte, do banke in podobnih institucij, pa jih običajno ni. Prav tako so stojala za kolesa izjemna redkost pred gostinskimi lokali. Da bi se družina s kolesi pripeljala do lokala, postavila svoje konjičke v stojala za kolesa in na vrtu lokala, jih zaklenila in brez skrbi uživala v ponudbi, je tako rekoč nemogoče. Običajno je treba kolo kar prosto postaviti ali ga prisloniti na steno ter ga imeti ves čas pred očmi. Nenazadnje nepridipravi, ki se ukvarjajo s krajo koles, niso redki – zlasti v našem glavnem mestu so kraje koles stalnica.

Kje vse bi torej morala stati stojala za kolesa? V prvi vrsti pred vsemi institucijami in podjetji, kamor prihajajo ljudje po vsakdanjih opravkih, prav tako pa pred vsemi gostinskimi lokali, ki pričakujejo goste v dnevnem času. Gre namreč za povsem praktično rešitev, s katero bi bilo mogoče spodbuditi kolesarje, da se za gibanje odločijo pogosteje. Ne le takrat, ko načrtno kolesarijo zaradi gibanja in se peljejo od doma do izbrane točke ter nazaj, temveč tudi takrat, kadar gredo po vsakdanjih opravkih.

Stojala za kolesa pred šolami

Pričakovali bi, da so bolj skrbni tam, kjer nudijo “storitve” tistim, ki še niti nimajo vozniškega izpita za avto, torej otrokom. Vendar so stojala za kolesa tudi pri šolah pogosto odsotna. Danes mnogo šol nima kolesarnice, prav tako pa ne stojal, ki bi otrokom omogočala, da se pripeljejo k pouku s kolesom. Zakaj? Delno lahko krivimo ignoranco, delno pa tudi prepričanje učiteljev in ravnateljev, da je prihod v šolo s kolesom nevaren. Menda v mnogih šolah staršem celo povedo, da naj otroci k pouku ne prihajajo s kolesom, saj to ni varna pot v šolo. Zdi se neverjetno – v teh istih šolah sicer pravijo, da naj se otroci gibajo več!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *