Za okroglo brušenje potrebujete nekoga, ki ima posebna znanja in izkušnje

Vsak material mora biti oblikovan do popolnosti. Zlasti materiali, ki se vgrajujejo objekte, kjer je njihova prisotnost in kakovost bistvena. Takšni primeri  so avtomobili, letala, vlaki, ladje, stroji, dvigala in še mnogo drugih. Kako do popolnoma natančno oblikovanega materiala? Ročno oblikovanje ni več sposobno zagotoviti potrebe po tehnično dovršenem materialu, zato so se razvili različni stroji, ki zmorejo zelo natančno obdelavo in posledično izdelavo materialov. Eden takšnih strojev je CNC. Ta omogoča vnos posebnih koordinat, s katerimi se določen izdelek tako podrobno izdela, da je potreben mikroskop za odkrivanje napak ali kakšnih anomalij. Predvsem je visoka natančnost pomembna pri okroglem brušenju. Popolnoma gladkih materialov skoraj ni. No, za človeški dotik so seveda te malenkost nezaznavne. Vendar za senzorje in stroje so merila gladkosti povsem drugačna.

Okroglo brušenje se lahko doseže le s preciznim upravljanjem določenih strojev, ki pa dosegajo vrtoglave cene. Zato, ker si tega ne more privoščiti vsak, so se izoblikovala določena podjetja, kjer je brušenje in vse kar sodi zraven, njihovo dnevno opravilo. Eno takšnih podjetij je K & Burs. Zavedajo se, da sta natančnost in pravočasnost ključna, zato omogočajo svojim strankam le vrhunske proizvode. Ponujajo od poliranja, lepanja pa do okroglega brušenja.

Za svojo dejavnost trdijo in ponujajo brezkonično brušenje od fi2 do fi40. Na željo pa lahko po brušenju sledi tudi gladilni valjanje. Slednje je postopek fine obdelave s preoblikovanjem. Na ta način s  tem postopkom zmanjša hrapavost in poveča trdota površine okroglih izdelkov.

Ker so tovrstni procesi precej komplicirani, je zelo pomembno, da jih pustimo strokovnjakom, ki imajo na tem področju precej izkušenj. Okroglo brušenje se lahko izvaja za različne materiale, tako kovine kot nekovine. Pri kovinah se dosegajo bistveno boljši rezultati, vendar tudi pri nekovinah ne gre podcenjevati tovrstnih postopkov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *