Izbira dodatnega predmeta pri maturi

Malo je takih učencev, ki imajo svojo prihodnost začrtano že v osnovni šoli. Velika večina se odloči za nadaljevanje šolanja brez točno začrtane karierne poti. Veliko staršev predlaga svojim otrokom vpis na poklicne smeri, ki jim ob koncu šolanja omogočajo zagotovljen poklic. Maturitetni tečaj pa jim po koncu šolanja omogoča prekvalifikacijo. Nekateri se odločijo opravljati maturitetni tečaj tudi zaradi vpisa na fakulteto.

Kaj maturitetni tečaj sploh je?

Maturitetni tečaj se izvaja na vseh gimnazijah in srednjih šolah. Namen je pridobiti izobrazbo, ki je pomembna za nadaljnji vpis. Veliko mladih se odloči opravljati celoletni maturitetni tečaj, ki jim zagotavlja splošno maturo.

Pri izbiri srednje šole je potrebno dobro premisliti. Informativni dnevi potekajo v februarju in pomembno je, da se izbere obisk srednjih šol, ki predstavljajo potencialno izbiro. Čeprav je za večino težko določiti kaj si želijo opravljati v prihodnosti je vseeno potrebno definirati boljše in slabše predmete v osnovni šoli. Če je učenec boljši pri naravoslovnih predmetih se tako lahko osredotoči za srednje šole, ki imajo več poudarka na naravoslovnih predmetih. Z bolje definiranim problemom lahko lažje začrtamo rešitev. Velikokrat se želje med šolanjem spremenijo zato je najbolj priporočljivo opravljanje maturitetnega tečaja.

Za opravljanje maturitetnega tečaja se lahko osredotočijo tudi starejše osebe, ki bi želele izredno opravljati izobraževanje na fakulteti. Velikokrat se to zgodi takrat, ko oseba ostane brez stalne zaposlitve. Če je oseba ostala brez zaposlitve zaradi zaprtja podjetja obstaja možnost, da stopnja izobrazbe ne ustreza več zahtevam današnjih zaposlitvenih zahtev. V tem primeru je potrebno dodatno izobraževanje za zaposlitev. Zaradi zahtev trga pa je veliko povpraševanja tudi po učenju jezika za potrebe zaposlovanja. Iskalci zaposlitve se zato poleg prekvalifikacije odločijo tudi za udeležbo na jezikovnih tečajih. S tem povečajo svoje kompetence in povečajo svoje zaposlitvene možnosti. Zavod za zaposlovanje v Sloveniji organizira tudi delavnice na različnih področjih in s tem poveča kompetence pri vseh, ki se delavnic udeležijo.

Več o maturitetnem tečaju pa tukaj http://www.instrukcijehorizont.si/matura/maturitetni-tecaj/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *