Pravilno rokovanje s papigami

Skorajda v vsakem domu lahko najdemo vsaj enega hišnega ljubljenčka. Pri nas so najbolj dobrodošli psi in mačke, neredko se odločamo tudi za ptice, na primer papige. Čeprav ptice praviloma niso preveč zahtevni hišni prijatelji, se je treba z njimi pravilno rokovati. Pri tem mislimo seveda tudi na hranjenje. Hrana za ptice mora biti skrbno izbrana ter kupljena na ustreznem mestu.

Ptičja hrana mora biti čim bolj raznolika in uravnotežena. Pri izbiri je treba upoštevati, ali je hrana namenjena mladičkom ali odrasli ptici. Bistvenega pomena so tudi oznake pri sestavi. Samo na takšen način lahko izberemo najustreznejšo hrano.

Dodatki ter analitične sestavine ptičje hrane

Pri izbiri hrane za ptice je treba temeljito preveriti vse dodatke in analitične sestavine. Prav tako je treba natančno ter dosledno prebrati navodila. Ključno vlogo imajo še ustrezno skladiščenje, shranjevanje, teža oziroma količina pakiranja, ne nazadnje tudi rok uporabe.

Najprimernejša hrana za papige

Večina od papig ima v naravnem okolju pestro prehrano. Prehranjujejo se s semeni, različnimi vrstami oreščkov, sadjem, zelenim rastlinjem, ličinkami, lubjem, cvetovi in koreninicami.

Domače papige so manj aktivne, saj so praviloma zaprte v kletkah. Posledično ne potrebujejo toliko energetsko bogate hrane. Kljub temu pa mora biti njihov jedilnik dovolj razgiban. Semena morajo dnevno predstavljati okoli 30 % hrane. V specializiranih prodajalnah za male živali so vam na voljo natančno odmerjene mešanice najrazličnejših semen. Med njimi so tudi takšna, ki vključujejo še sadje, zelenjavo, olja, maščobe ter minerale. Več o hrani za ptice si preberite tukaj https://www.pasjahrana.net/collections/hrana-za-ptice.

Priboljški za ptice

Tudi za ptice so tako kot za druge vrste malih živali zelo dobrodošli priboljški v obliki sadja ter zelenjave. Še najbolj primerni so jabolka, hruške, mandarine, melone, kivi, pomaranče, breskve, jagode, peteršilj, paradižnik, artičoka.

Poskrbeti je treba tudi za to, da ima ptica poleg hrane v kleti vedno zadosti vode, ki jo je potrebno zamenjati večkrat na dan. Praviloma ptica ne popije veliko vode, ker tekočino dobi že z uživanjem sadja ter zelenjave. Papige nikoli ne smete hraniti z avokadom, ker je zanjo strupen. Obenem se izogibajte preveč sladke ali preveč slane hrane, kofeina, čokolade ter surovega mleka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *