Prenosni ali namizni računalnik to je sedaj vprašanje

Nakup računalnika vam lahko požre precej živcev, sploh če ste taki kot jaz in hočete za svoj denar dobiti najboljše. Zadeva se precej zakomplicira zardi res obširne ponudbe na trgu. Na voljo so vam raznovrstni prenosniki in osebni računalniki.

Dejstvo je, da večinski del trga dandanes zavzemajo prenosni računalniki, vendar to ne pomeni, da so osebni namizni računalniki za odpis. V nadaljevanju članka si bomo ogledali nekaj dobrih in slabih razlogov za oba tipa računalnikov.

Izjava, da boste morali skleniti kompromis med prenosnostjo in pa močjo računalnika še vedno drži v veliki večini primerov. Vendar so na trgu prisotni tudi t.i. gaming prenosniki, ki so izdelani posebej za igranje iger ali izvajanje zahtevnejših operacij. Pri teh prenosnikih je dobro poskrbljeno tako za moč delovanja, kot tudi hlajenje, kar je hiba večine prenosnikov. V primeru, da vam je najpomembnejši faktor pa se vseeno raje odločite za namizni računalnik. Sposobnosti poganjanja zahtevnih operacij in ob tem tihega delovanja ter zadostnega hlajenja so neprimerljivo boljše, kot pri prenosnih različicah teh naprav.

Pri namiznih je prednost tudi ta, ker lahko konfiguracijo brez kakršnihkoli problemov posodobite. Nekateri prenosniki to omogočajo, spet drugi ne. Velikost zaslona pa je tretji faktor. Nekje največji monitorji za sprejemljivo ceno, ki so trenutno na trgu so 27 palčni, med tem ko je prenosnik z zaslonom večjim od 17 palcev že skoraj nesmiselno imeti, saj z njim negirate razloge zakaj ste le-tega na prvem mestu sploh kupili.

Če potrebujete prenosnost potem je izbira jasna, kupite laptop. Meni osebno je najljubša kombinacija prenosnika s 15 ali celo 13 palčnim zaslonom, ki ponuja izredno prenosljivost ter pa zunanjega monitorja na katerega lahko le-tega doma priklopim in opravljam delo kot na osebnem računalniku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *