Učenje kemije mora temeljiti na razumevanju

Eden tistih šolskih predmetov, pri katerem se v srednjih šolah pogosto zatakne, je kemija. Zakaj? Najprej zato, ker se zdi učenje kemije marsikomu učenje neke povsem abstraktne snovi. Kljub temu, da je kemija nekaj, s čemer razumevamo vse okoli nas, se namreč ukvarja s tako majhnimi delci, da se marsikomu zdi kot znanstvena fantastika – gre namreč za nevidne delce in vezi med njimi. Drugi razlog, zaradi katerega je učenje kemije težje kot učenje kakšnega drugega predmeta, pa je v tem, da je treba kemijo v prvi vrsti razumeti. Memorizacija nam ne pomaga kaj dosti, če ne razumemo osnov – in učenje kemije se prične že s tem, da v prvi vrsti razumemo periodni sistem, iz katerega izhaja večina znanja. Kemijske reakcije in spojine je namreč povsem enostavno razumeti, če vemo, katere skupine so bolj in katere manj reaktivne oziroma vemo, zakaj je tako in kako se atomi lahko glede na vezi med seboj združujejo.

Vsekakor učenje kemije zahteva tudi nekaj »piflanja«, na primer formul za kakšno spojino in kemijsko reakcijo, a če je podlaga pri tem razumevanje, tega ni veliko. Treba se je le lotiti nekaj malega enačb, pa imamo na primer molske mase hitro v malem prstu.

Učenje kemije je torej podobno učenju matematike. Zahteva učenje osnov ter njihovo razumevanje, v nadaljevanju pa predvsem veliko vaje. Ta je običajno na papirju, vedno pa je dobrodošlo, če se pri vajah posamezni primeru tudi praktično pojasnijo ter prikažejo. Tako je učenje kemije precej lažje, saj dobijo dijaki več občutka za to, da je kemija stvarna, ne pa abstraktna.
In kadar ne gre? Kadar prične učenje kemije povzročati težave, je vsekakor dobro, da se pravočasno odločimo za inštrukcije. Z njimi si lahko zagotovimo dodatno individualno razlago in pomoč pri razumevanju, za kar profesor v šoli pogosto nima časa. Prav tako nam inštruktor lahko pomaga pri pravilnem reševanju teoretičnih nalog, ki jih lahko pričakujemo pri testu, to pa je najboljši način, da si zagotovimo oceno, ki bi jo radi dosegli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *