Zelene strehe Klemaks

Strehe prekrite z zelenjem, ki jih nekateri imenujejo tudi ‘mestna pljuča’, so v zadnjih letih postale zelo priljubljena in vse pogostejša rešitev novogradenj, ki nima le estetske vrednosti, ampak je tudi zelo praktična in ima številne prednosti. Številni strokovnjaki poudarjajo, da ima takšna streha lahko za skoraj 20 let daljši rok trajanja od klasične strehe, zaradi naraščajočih okoljskih problemov pa se vedno več poudarka daje varovanju okolja. In tako so nekatere države zelene strehe že umestile v svojo mestno strukturo ter jih celo podprle s pomočjo subvencij. Dobrodošle so predvsem na ravnih strehah objektov, kot so nakupovalni centri, garažne hiše, industrijski objekti pa tudi stanovanje hiše.

Ozelenela streha ima moč zmanjševanja količine ogljikovega dioksida, ki ga rastline med procesom fotosinteze uporabljajo za svoje življenje in kot stranski učinek izločajo kisik, ki ga v večjih mestih primanjkuje. To pa ni edina prednost zelene strehe. Ta je namreč tudi odlična naravna izolacija, predvsem v vročih poletnih mesecih, zmanjšuje izliv vode, ki bi sicer lahko po močnejšem deževju poškodoval stavbo, je naravi prijazna ter človeku tudi sredi betonske džungle ponuja možnost oddiha in rekreacije. Pozelenela streha se lahko izkoristi tudi za vrt z osnovnimi vrtninami, sam objekt pa je zaradi nje videti lepši. Streha je delno ali v celoti prekrita z rastlinjem in prstjo na vodoprepustni membrani, poleg biotopske in prestavljive ozelenitve, pa je mogoče izbirati tudi med ekstenzivno in intenzivno ozelenitvijo. Slednja je za streho bolj obremenilna in tudi zahtevnejša za vzdrževanje.

Grmovnice in nizkorastoča drevesa zahtevajo nenehno vzdrževanje, gnojenje in zalivanje, za njo pa je potrebna tudi substratna podloga debeline 12 do 60 cm. Za razliko od nje je ekstenzivna ozelenitev manj obremenila za streho in tudi lažja za vzdrževanje. Nega je potrebna le v začetnem obdobju, dokler se rastline, kot so mahovi, trave, sivka, rman in podobne, ne zarastejo. Primerna pa ni le za ravne strehe, ampak jo je mogoče opaziti tudi na strehah z naklonom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *